Inkluzivna galerija konkurs

Odluka žirija o prve tri ravnopravne nagrade na konkursu Inkluzivna galerija – pristupačno umetničko delo

Na konkurs Inkluzivna galerija, koji raspisan 15. jula 2018., a koji je završen 15. oktobra 2018. pristiglo je 25 umetničkih radova i idejnih rešenja. Nakon analize o pristupačnosti, koju je sproveo Tim za pristupačnost, u uži krug plasiralo se 21 umetnica i umetnik.

Žiri Inkluzivne galerije u sastavu: Andra Palašti, Milica Orlović Čobanov, Miroslav Karić, Srđan Veljović, Milan Nešić i Dejan Jankov, odlučio je da prve tri ravnopravne nagrade dodeli sledećim umetnicima:

Milica Dukić – Ako bi svi stavili maske…

Predlog autorke Milice Dukić oslanja se na prethodna likovna istraživanja u domenu savremenog veza i fotografije, u kojima pomoću igle i niti prenosi određene emocije i atmosferu. Predložena serija „slika“ izvedenih u tehnici veza na platnu, kao i postavljanjem istih u svetlosne kutije, publici će ponuditi nova osetilna iskustva i otvoriti nove dimenzije percepcije pitanja identiteta portretisane ličnosti – lice i naličje, odnosno pozitiv i negativ.

Konstantin Đuričković – Puzzle princip

Predlog autora Konstantina Đuričkovića daje vrlo bitan i konkretan doprinos u istraživanju mogućnosti uključivanja slepih i slabovidih osoba u doživljaj umetničkih sadržaja, posebno objekata koji su fizički nedostupni za taktilni pristup (npr. arhitektonska dela). Sklapanje figure, iz 3D komada, na osnovu taktilnog sagledavanja forme i oznaka na Brajevom pismu čini Đuričkovićev predlog interaktivnim, idejno vrlo promišljenim i edukativnim za sve.

Dragana Kuprešanin – Nevidljivi talas – eksperimentalni taktilni strip

Predlog rada autorke Dragane Kuprešanin inovativnim pristupom u relizaciji tj. haptičkoj adaptaciji stripa značajno doprinosi pristupačnosti ovog dela publici sa invaliditetom. Nevidljivi talas najpre otvara mogućnosti da i slepe i slabovide osobe otkriju za njih do sad nedostupnu umetničku oblast. Uvođenje taktilnog kao tehničke i strukturalne komponente stripa proširuje potencijale medija, dajući novu estetsku dimenziju širem krugu čitalaca, kroz eksperiment i transformaciju klasičnog izraza.

U Novom Sadu, 5.11.2018.